JoinData is een onafhankelijk dataplatform opgericht om de boer controle te geven over zijn data. Onder andere FrieslandCampina, Agrifirm en CRV zijn als boerencoöperaties lid van JoinData. Alle melkveehouders in Nederland maken gebruik van JoinData via de kringloopwijzer. Maar, gaan ze JoinData ook gebruiken voor andere datastromen? Wat zijn de voor- en nadelen van datadelen? Om welke apps en innovaties zitten boeren te springen? Directeur Sener Celik gaat in gesprek met diverse boeren in Nederland om de stemming te polsen.
In het Brabantse Steenbergen heeft Joost van Eert (45) 230 melkkoeien en 150 stuks jongvee. Ze staan in een Dairymaster Swing-Over melkstal. Hij gebruikt GPS voor precisiebemesting, en rijbemesting met drijfmest voor maïs. Hij voert met een zelfrijdende voermengwagen.
Sener: Ken jij JoinData?
Joost: Ik ken het van horen zeggen. Horen mopperen, eigenlijk. Veel boeren zijn achterdochtig, zo van: we moeten al onze data delen met partijen en ze willen ook alles van ons weten. En wat doen ze ermee? Het wordt vast weer tegen ons gebruikt.
Sener: Denk jij er ook zo over?
Joost: Ik kijk graag naar de mogelijkheden. Via JoinData kunnen we onze gegevens juist binnen de sector houden. En we kunnen als boeren sturen waar we willen.
Sener: Waar komt die weerstand dan vandaan, als het gaat om data delen?
Joost: Boeren willen graag het voordeel zien voor hun bedrijf. Als het makkelijk is, gebruiken ze het. Ik denk dat de term ‘data delen’ niet concreet genoeg is. De vraag is: wat hebben ze eraan?
Sener: Wat zie jij als concrete voordelen van data delen?
Wie is Joost van Eert?
GeborenGeboren in Best
OpleidingAfgestudeerd Veehouderij HAS Den Bosch
Loopbaano.a. 6 jaar als Adviseur Bedrijven bij de Rabobank
Joost: Het lijkt mij ideaal dat ik niet meer tien keer dezelfde gegevens hoef in te voeren en door te geven.
Sener: Wist je dat door data te delen, allerlei slimme apps gemaakt kunnen worden voor het boerenbedrijf?
Joost: Ik weet dat ja. Ik hoop dat die er snel komen. Dat scheelt mij een hoop rekenwerk in excelsheets.
Sener: Wat is jouw grootste zorg wat betreft je bedrijfsvoering?
Joost: Toch wel de stikstofwetgeving. De aanpassingen om de uitstoot te verminderen.
Sener: Zijn er apps die de boerensector daarin kunnen helpen?
Joost: Ik denk het zeker. Ik wil wel een app waarmee ik richting de overheid kan aantonen dat ik maatregelen heb genomen die de stikstofuitstoot terugdringen.
Sener: Hoe zie je dat voor je?
Joost: Nou, je kan natuurlijk je veestapel inkrimpen of je stal aanpassen. Dat is makkelijk te controleren: een ambtenaar komt langs, trekt je staldeur open, bekijkt de vloer of telt je dieren en klaar. Maar er zijn ook andere methodes die stikstof terugdringen: anders voeren, de weidegang aanpassen of de mest bewerken. Maar hoe bewijs je dat je die maatregelen hebt genomen? Ik zie een app voor me die de gegevens van de voer- mest- en melkrobot verzamelt, de uitstootreductie berekent en verstuurt naar de controlerende instanties.
Sener: Weet jij wat JoinData jou kost?
Joost: Ik heb geen idee. Het maakt me ook niet zoveel uit, als het me maar wat oplevert. Als ik met data delen ervoor kan zorgen dat ik via een slimme app mijn veestapel niet hoef in te krimpen, heb ik er best geld voor over.
Sener: Heb je al eens ingelogd op Mijn JoinData?
Joost: Nee nog niet, kan dat al? Ik heb nog geen inlogcodes gekregen
Sener: Elke boer is automatisch aangesloten. En inloggen gaat via E-Herkenning, die gegevens heb je.
Joost: Ik doe het nu meteen.
Sener: Zie je de machtigingen?
Joost: Ja ik zie ze. En ik herinner me inderdaad dat ik die machtigingen ooit op papier heb afgegeven bij die bedrijven. Ik wist alleen niet dat ze nu via JoinData lopen. Bij sommige bedrijven zie je niet de naam maar alleen een KvK nummer. Het zou goed zijn om alle bedrijven duidelijk te omschrijven.
Sener: Wat vind je ervan om dit zo digitaal voor je te hebben?
Joost: Handig. Duidelijk. Mocht ik ooit bijvoorbeeld wisselen van toeleverancier, kan ik de machtiging zo intrekken. Ooit wisselde ik van voerfirma. Kwam ik de oude maandenlang tegen en die zei: zo, je verse koeien doen het goed! Ik dacht: hoe weet die dat nou? Bleek het bedrijf nog steeds mee te kunnen kijken. Geen ramp hoor, er zat verder niks achter. Maar stel dat een bedrijf ooit negatief in het nieuws komt over data delen, dan is het fijn dat je met een druk op de knop alles uit kan zetten.
De melkrobot verzamelt data en stuurt die naar het melkrobotbedrijf. De voerleverancier, fokkerij, het trekkerbedrijf en diverse andere partijen idem dito. De boer geeft daar steeds aparte machtigingen voor, waar hij geen zicht meer over heeft. Wat gebeurt er met al die data? Dat is onbekend.
JoinData wil al die aparte datastromen bij elkaar brengen en de boer de controle teruggeven. Geen aparte machtigingen meer, maar één machtigingenplatform op Mijn JoinData. Het credo van JoinData is dan ook: De boer aan het roer.
Als alle datastromen op één plek worden ontsloten, kunnen andere bedrijven in de toekomst slimme apps ontwikkelen die de boer helpen bij zijn bedrijfsvoering. Ons doel is: meer gemak en minder kosten door het bundelen van data.