Volgens Sener Celik, directeur van agrarisch dataplatform JoinData, is de rundveehouderij en zuivelindustrie enorm geavanceerd als het gaat om machinerie, innovatieve visies en ondernemerschap. “Maar kijk je naar het verzamelen en gebruiken van data, dan staan we nog aan het begin”, zegt Celik. Volgens de directeur van het platform verandert dit de komende vijf jaar compleet. “Boeren en coöperaties die in 2025 niet kunnen laten zien hoe hun product is gemaakt, hebben geen afzet meer.”
Consumenten willen weten wat ze eten en drinken en de keten wordt steeds korter. Het succes van initiatieven als MijnMelk.nl bewijst dit. Om concurrerend te blijven, zal de retail de consument van meer informatie moeten voorzien. Sener Celik van dataplatform JoinData roept rundveehouders daarom op om ‘het beter te doen dan de buurman’: “Door het inzetten van data, kun jij efficiënter produceren. Doe je dit beter dan een collega-rundveehouder, dan heb je een sterkere positie in de keten.” Celik voorspelt dat data in de rundveehouderij met name belangrijk gaan worden op het gebied van voer (in relatie tot stikstofuitstoot), mest en energie (circulariteit).
Data verzamelen kan op ‘koeniveau’: voerinname, herkauwgedrag, activiteit, momenten van inseminatie of medicijngebruik. Maar ook op bedrijfsniveau: voerkosten of kwaliteit van melk of vlees. Gegevens verzamelen gebeurt met behulp van machines die data produceren zoals een tractor, de voerrobot, melkrobot, vochtsensoren, gps-installaties, de Slimme Stal-technologie of een stappenteller om de hals van een dier. Celik: “Nedap ontwikkelt stappentellers die steeds geavanceerder worden en langer meegaan. Datastromen verlopen via de cloud en worden realtime gedeeld. Daar zit de intelligentie.”
Dankzij slimme alerts op je smartphone of desktop kun je direct op deze data inspelen. Celik: “Daar jaag je innovaties mee aan. Een voorbeeld: je ziet ziektes eerder aankomen, waardoor je antibioticagebruik kunt verminderen. Maar ook innovaties verderop in de keten. Bijvoorbeeld bij de verkoop van vlees; dat een dier een goed of gezond leven heeft gehad, kan ook worden bevestigd met data.”
Volgens Celik bestaat er veel wantrouwen als het gaat om het verzamelen en gebruiken van data. “Gelukkig zijn we ons wel steeds meer bewust van de impact van data. Hoe fijn is het om te zien waar je koe is, wat het vreetgedrag is of het celgetal. De boer is ondernemer en moet zelf aangeven welke inzichten en verbanden voor het bedrijf belangrijk zijn. Het gebruik van data is experimenteren: test and learn.” Maar dat de ontwikkelingen snel gaan, is een feit. “Gewoon morgen beginnen dus,” vindt Celik. “Alle boeren moeten data op hun prioriteitenlijst hebben staan. Vraag je wél bij iedere aankoop van een sensor, machine of applicatie af wat er met de data gebeurt. En een machtiging op papier of via e-mail is niet veilig. Net als een post-it in de stal met alle wachtwoorden; ik zie het nog maar al te vaak.”
Lees het originele artikel op https://www.schippers.nl/dierherkenning-co00093/.