Djessie Donkers is Projectexpert Voedselzekerheid & Gezondheid bij ZLTO. Hij voert projecten uit bij leden en niet-leden in het ZLTO-gebied. Met name rondom bodem en bemesting. Bijvoorbeeld BodemUP, waaraan 500 boeren deelnemen. Djessie bespreekt met de deelnemende boeren wat ze al doen en waarmee ze de bodem zouden kunnen verbeteren. “Bijvoorbeeld de bemesting aanscherpen, andere grondbewerking, wel of niet ploegen of adviseren over groenbemesters”, vertelt Djessie.
Meer naar het creëren van meerwaarde met data delen
De projectexpert maakt in zijn werk veel gebruik van data. “Ik bekijk dan hoe je data over perceel, boerderij of gebied kunt inzetten voor de ondernemer. Ik gebruik satellietdata, opbrengstenkaarten, bodemkaarten, dronebeelden en informatiestromen die ik openbaar of via de ondernemer kan krijgen in mijn advies.”
Over het algemeen staan ondernemers er steeds meer voor open voor om data te delen, ervaart Djessie. Wel is er meer bewustwording nodig over wat er met hun data kan gebeuren. “Je hoort steeds vaker dat er iets gehackt is. Dat beginnen ondernemers door te krijgen. Je hoeft dan als veehouder niet zélf gehackt te worden, maar als bijvoorbeeld jouw zuivelorganisatie is gehackt is jouw melkdata ook openbaar. Het is een goede zaak dat er meer bewustwording is. Sinds de AVG is het beter beveiligd om data op te vragen. Voorheen volstond een telefoontje met een leverancier waarin we aangaven dat de boer akkoord was. Nu kan dat niet meer, dit heeft bijgedragen aan de bewustwording van het delen van gegevens.”
“Data die wij gebruiken blijft van boer”, vervolgt Djessie. Bemesting is in het kader van stikstof een heikel punt. “Dus als je iets doet met bemesting of mest rijden, moet je daar netjes mee omgaan. Wij proberen met BodemUP de uitspoeling van nitraat te verminderen. Dus als er goede gegevens uitkomen, moet je die juist willen delen.”
Djessie vindt het een goede zaak dat JoinData er is. “Het is voor een boer niet te overzien wat hij deelt en binnenhaalt. Het is goed dat er een onafhankelijke partij is die dat in de smiezen houdt. Je moet niet willen dat data zomaar ongewenst bij een andere partij ligt. Daar kunnen ze een ander belang hebben. Ik zie vaak dat een ondernemer zijn bemesting of boekhouding deelt met bijvoorbeeld de afnemer van melk of aardappelen. Maar die partijen hebben dat maar één keer nodig. Die lijnen hoeven niet constant open te staan. In JoinData kun je makkelijk zelf schuifjes aan- en uitzetten als het gaat om het delen van data.”
Djessie verwacht dat de toekomst van het delen van data afhangt van wat de overheid vraagt. “Veel boeren delen nu dingen omdat het moet, bijvoorbeeld vanuit de overheid of hun zuivelorganisatie. Maar je wilt eigenlijk dat een boer iets deelt omdat hij er iets voor terugkrijgt. Bijvoorbeeld koolstofboeren die betaald worden voor koolstofcredits. We moeten meer toe naar het creëren van meerwaarde van data delen. Niet delen om te delen, maar omdat je er iets aan hebt.”