Data uitwisselen voor biodiversiteitsbeloning
Benieuwd welke rol JoinData heeft in het herstel van de Brabantse biodiversiteit? Hans Maathuis vertelt het graag. Maathuis is penningmeester van het Collectief Agrarisch natuur- en landschapsbeheer West-Brabant (ANB) West-Brabant. Dat is een coöperatie van boeren opgericht door 6 agrarische natuurverenigingen. De vereniging is opgericht in 2015 en heeft zo’n 400 leden, voornamelijk boeren, die agrarische gronden beheren.
Er zijn 191 deelnemers aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor (BBM). De deelnemende melkveehouders kunnen een maximale beloning krijgen van €5.000 per jaar als ze punten scoren op 13 verschillende duurzaamheidsindicatoren. Denk bijvoorbeeld aan ammoniakuitstoot, weidegang, blijvend grasland en fosfaat-bodemoverschot. De melkveehouder zit zelf aan de knoppen en bepaalt welke maatregelen hij neemt om de scores op de indicatoren te verbeteren. Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning.
Het ANB West-Brabant voert dit project, samen met ANB Midden-Brabant, uit voor het project Brabants Bodem. Van de 13 indicatoren komen er 8 via JoinData. “Die gegevens waren al op te halen via JoinData, dus het was logisch dat wij met hen in contact traden”, vertelt Maathuis. De deelnemende melkveehouders moeten een machtiging afgeven in JoinData waarmee ANB die gegevens kan ophalen.
Fijn dat we de boeren kunnen ontlasten
“Boeren hebben al veel aan hun hoofd en zijn bezig met hun dagelijkse gang van zaken. Ze vinden het wel fijn dat wij ze hiermee ontlasten. Zij hoeven alleen maar de machtiging aan te zetten en wij doen de rest. Dat werkt prima. Ik merk helemaal geen terughoudendheid over het systeem.”
Normaal gesproken is er bij JoinData vaak sprake van tweerichtingsverkeer in data. Bijvoorbeeld een zuivelorganisatie levert data aan, maar kan ook data terugkrijgen. Dat is bij BBM niet het geval. Boeren leveren data aan en via JoinData komt dit bij ANB.
“Het is gelukkig geen ingewikkeld systeem voor de gebruiker. Ik vind het belangrijk dat een gebruiker als het ware een rode loper uitgerold krijgt waar hij naar toe moet. Dat is hier het geval. Achter de schermen is JoinData een complex systeem, maar wat voor de gebruiker zichtbaar is, is makkelijk.
Nulmeting met vijf testers liep goed
Het jaar 2020 gold als nulmeting voor JoinData en ANB West-Brabant. Het projectteam keek of de gegevens die binnenkwamen klopten en vijf boeren fungeerden als tester. “Dat liep goed. De vijf testers hadden nog wat praktische suggesties zoals de plek op het scherm waar iets zichtbaar moest worden, maar de techniek werkte”, vertelt Maathuis.
Vanaf mei 2021 zitten alle 191 deelnemers in het systeem. “Alleen moeten ze nog wel even hun machtigingen aanzetten om de gegevens voor ons beschikbaar te krijgen. Tot nu toe hebben zo’n 6 ondernemers dat gedaan, dus we moeten ze nog wel even achter de broek zitten”, lacht de penningmeester. “Voor ons zit het voorwerk er nu eigenlijk voor het grootste deel op. Aan het eind van dit boekjaar, in april, krijgen we met een druk op de knop alle output waarmee we aan de slag kunnen. Volgend jaar in het 3e kwartaal krijgen onze deelnemers dan uitbetaald.”
Maathuis, voorheen dierenarts en ook actief geweest in de ICT binnen dierenartsenpraktijken, heeft zelf het project Biodiversiteitsmonitor aangemaakt binnen JoinData. Hierover heeft hij nog wel een suggestie. “Het zou wel mooi zijn als er al in een voorfase van het project een tip vanuit JoinData zou komen dat er ergens in de aanvraag nog iets ontbreekt of niet klopt. Nu kreeg ik eerst een afwijzing en moest ik het project opnieuw aanmaken omdat er een letter ontbrak. Dat kan vast nog wat gebruiksvriendelijker, maar verder ben ik heel tevreden over onze samenwerking.”