“BigData biedt voordelen voor de sector en voor ons, maar zeker voor de boer”
Laurens Guelen is manager Continuous Improvement binnen de afdeling Coöperative Affairs en sinds kort is hij projectleider JoinData binnen FrieslandCampina. In de beginfase is hij vanaf de zijlijn betrokken geweest bij Smart Dairy Farming, een van de voorlopers van JoinData. Het doel hiervan was om met data innovaties te ontwikkelen. “Big Data biedt namelijk mogelijkheden voor de boer, de melkveehouderij en ook voor FrieslandCampina”, vindt Guelen. “Kijk ook naar andere sectoren buiten de landbouw waar dit al veel meer gemeengoed is.”
FrieslandCampina is samen met CRV en Agrifirm een van de oprichters van JoinData. “Wij wilden beter en snellere mogelijkheden om bedrijfsgebonden data van melkveebedrijven te gebruiken om innovaties mogelijk te maken. We zochten een centraal punt waar we de melkveehouder transparantie kunnen geven over de herkomst en bestemming van zijn bedrijfsdata. Maar ook inzicht in gebruiksdoel van de data en overzicht in de afgegeven machtigingen. Dat werd JoinData.”
Leverancier en ontvanger van data
FrieslandCampina levert straks data over bijvoorbeeld melkgeld, hoeveelheid, kwaliteit en samenstelling van de geleverde melk via JoinData. Dit gaat tot op heden via een EDI-berichten standaard. Deze standaard is verouderd en wordt momenteel gemoderniseerd. Het voornemen is om de nieuwe standaard via JoinData te gaan distribueren.
FrieslandCampina ontvangt binnenkort ook data via JoinData. Denk hierbij aan alle data die een melkveehouder levert voor Focus Planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina. Bijvoorbeeld de data uit de KringloopWijzer, dierenwelzijn en gezondheidsprogramma’s of de data die nodig is om mee te doen aan de melkstroom ‘On the way to PlanetProof’.
Zeker voordelen voor de boer
Hij begrijpt dat voor sommige boeren het voordeel van JoinData nog niet helder is. “’Want de data stroomt nu ook al, dus waarom zou je dat veranderen?’ Maar JoinData heeft zeker voordelen voor de boer. In een metafoor kun je dit vergelijken met de boekhouding. Heel vroeger bewaarde een boer zijn bedrijfsadministratie wel eens in een schoenendoos en later in een ordner. Als ik als adviseur bij een boer op het erf kwam en hij kon mij snel de juiste papieren uit de juiste ordner tonen, kon ik aannemen dat hij zijn administratie op orde had. Nu is JoinData een van die ordners en gaat alles digitaal. Voorheen moest je een machtiging voor bijvoorbeeld je accountant per brief naar FrieslandCampina sturen, nu kan dat met een druk op de knop.”
Betrouwbare opslag
Guelen trekt vanuit zijn persoonlijke situatie een vergelijking met de zorg in deze tijd van Corona. “Ik vind het zelf ook handig dat een huisartsenpost of een ander ziekenhuis inzicht hebben in mijn patiëntendossier. Daar heb ik een machtiging voor afgegeven, maar ik wil wel dat met die data betrouwbaar wordt omgegaan. Zo zie ik JoinData ook.”
Makkelijker onderzoek
Ook innovatie en praktijkonderzoek zal zo ook steeds makkelijker gaan, verwacht Guelen. “Gek voorbeeld maar toch; Stel dat een onderzoeker een relatie wil onderzoeken tussen de bewegingen van een koe en het eiwitgehalte in de melk of andere bedrijfsfactoren. Dan kan via JoinData inzicht worden verkregen in de stappenteller-data van een groep melkveehouders die daarvoor (tijdelijk) toestemming heeft gegeven.” Uit de doelbinding in de machtiging blijkt dat veehouders geïnformeerd worden over het resultaat van het onderzoek. In de toekomst ziet Guelen nog meer de boer aan het roer bij innovaties. Zo zou je bijvoorbeeld als studiegroep je eigen vergelijking kunnen doen door data van de voermengwagen te koppelen aan de melkproductie om zo de voerefficiëntie te vergelijken via JoinData. “Geef een melkveehouder een getal over zijn bedrijf en vertel hem dat zijn buurman over hetzelfde vergelijkbare getal beschikt, de volgende dag zijn ze samen beter”.